Hoe het vermogen van een airco berekenen?
Kiezen voor een aircosysteem betekent kiezen hoeveel vermogen u nodig hebt. Je wilt geen apparaat met een te geringe capaciteit voor de ruimte die u wilt koelen. Ook een apparaat met een te hoge capaciteit is niet handig, vanwege de tocht die dan ontstaat (nog afgezien van de hogere kosten).
Stap 1: De inhoud van de te koelen ruimte
Bereken de inhoud van de ruimte in m³ (lengte x breedte x hoogte). Bijvoorbeeld: uw kamer is 4 meter lang, 3 meter breed en 2,5 meter hoog. De berekening wordt dan 5 x 3 x 2,5 = 37,50 m³.
Stap 2: De vermenigvuldigingsfactor
Al naar gelang de kenmerken van de ruimte, gebruikt u een vermenigvuldigingsfactor van 30, 40 of 50.
- Factor 30 voor ruimtes die goed geïsoleerd zijn, weinig ramen, geen plat dak of schuin dak en weinig elektronische apparatuur.
- Factor 40 voor ruimtes minder goed geïsoleerd, veel glasoppervlakte en/of veel elektronische apparatuur.
- Factor 50 voor ruimtes met extreem hoge warmtelast zoals een plat of schuin dak, slechte isolatie, ruimtes met veel mensen of veel elektronische apparatuur.
- Bij twijfel kies je het best voor de hoogste factor.
Stap 3: Vermenigvuldig de inhoud met de factor
Neem nu het getal uit stap 1 en vermenigvuldig dat met de door u gekozen factor uit stap 2. Bijvoorbeeld: 37,50 m³ vermenigvuldigd met factor 50 wordt 1875 Watt oftewel 1,875 kW. Om deze ruimte goed te kunnen koelen hebt u een aircosysteem met een capaciteit van 1,8 kW nodig.
De vuistregel is dus dat u 30, 40 of 50 Watt koelvermogen per m³ ruimte nodig hebt. Of bij een standaard plafondhoogte van 2,5 m, dan wordt de vuistregel 75, 100 of 125 Watt per m².
In het geval van een ondergedimensioneerde airconditioner werkt het apparaat in overtoeren om het gebrek aan vermogen te compenseren. Dit leidt tot overmatig stroomverbruik en slechte efficiëntie: uw elektriciteitsrekening zal hoger zijn dan verwacht.
Omgekeerd zal een overgedimensioneerde airconditioner niet veel energie verbruiken, maar de aanschafprijs zal hoger zijn dan die van een apparaat dat meer geschikt is aan de afmetingen van de woning. Kortom, u betaalt teveel bij de aankoop, wat nooit gerechtvaardigd zal zijn door de gebruikslimiet.
Een studiebureau of een installateur kan de nuttige warmte-/koudebehoefte voor uw ruimte(s) bepalen. Ventaria kan een ontwerpbureau niet vervangen.