Waarom is ventileren belangrijk?

waarom-ventileren

Het ontbreken van een ventilatiesysteem verhoogt de luchtvochtigheid in de woning door waterdamp dat geproduceerd wordt door de bewoners en hun activiteiten, waardoor schimmel en vochtige plekken op de muren tevoorschijn komen. Deze plekken ontstaan omdat vochtige lucht niet genoeg manieren vindt om het huis te verlaten. Ze schaden de menselijke gezondheid (problemen met de luchtwegen, allergieën, …) en veroorzaken schade aan de woning. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Boven 60%, kunnen we al spreken van een vochtprobleem.

De luchtkwaliteit speelt ook een rol. In een slecht geventileerde ruimte met relatief weinig zuurstof en veel CO2, zal men zich snel slecht voelen. CO2 veroorzaakt slaperigheid, concentratieverlies, verminderde prestaties en soms hoofdpijn. De grenswaarde van CO2 voor een goede luchtkwaliteit bedraagt 1000 ppm. VOC (Volatile Organic Compounds of vluchtige organische stoffen), wat zoveel wil zeggen als de gassen die worden uitgestoten door gebouwen, huishoudproducten, materialen etc. kunnen eveneens aantoonbaar slecht zijn voor de gezondheid.

Goede ventilatie is erg belangrijk, niet alleen om vochtproblemen te voorkomen, maar ook om de kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren. Intensieve ventilatie door het raam voor een paar minuten te openen is echter niet voldoende. Een goede ventilatie vereist dus het gebruik van een gecontroleerde mechanische ventilatie, die een gematigde maar permanente ventilatie van de woning mogelijk maakt.

This site is registered on wpml.org as a development site.